GOLVVÅRD STOCKHOLM

Twister: Diamond Sten system är en metod som är långsiktigt både billigare och bättre för miljön än traditionella metoder. Systemet består av rondeller preparerade med miljarder mikroskopiska diamanter i kombination med ett specialutvecklat rengöringsmedel – Twister: Är Resultatet blir rena, glänsande och lättstädade golv med hög glans.

Varför välja Drott?

 • Utbildad personal med kollektivavtal
 • Våra miljömärkta städmedel ingår
 • Försäkring utan bindningstid
 • 100% nöjd kund-garanti
 • Personlig service

​Vill du få en kostnadsfri offert eller veta mer om våra tjänster?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart som möjligt. Du kan även ringa oss direkt på 08-12002100 eller skicka mail till info@drott24.se.

4 + 1 =

Drott24

Varför anlita drott24?

Drott är en städfirma i Stockholm och din helhetsleverantör av städtjänster. Vi erbjuder all form av städning, allt från fönsterputsning, flyttstädning, hemstädning till kontors- och byggstädning.

Vårt mål är att kunna tillgodose alla typer av företag och privatpersoners behov, oberoende av vilken omfattning av städhjälp som sökes. För att göra det enkelt för dig som kund så erbjuder vi både löpande städabonnemang så som regelbunden hemstädning och städning för enskilda tillfällen så som flyttstädning.

De bästa villkoren

Alla anställda har kollektivavtal, pensionsavsättningar och andra förmåner.

Personligt startmöte

Vi kommer tillsammans överens om vilka rum som ska ingå, vad som ska göras och hur du vill ha det gjort.

Städmedel ingår

Vid start får du ett städpaket med microtrasor och moppskaft. Våra städmedel ingår och fylls på när de tar slut.

Din städning kan börja!

Tänk inte mer på strykning och tvätt, att putsa fönster eller rensa ogräs. Använd abonnemangets timmar till samtliga våra rut-tjänster.

Golvvård & Golv service

Vi vet att sten, trä och vinylgolv är en stor investering och med tiden kan dessa golv lätt förlora sin lyster. Istället så ser de tråkiga och slitna ut pga gångtrafik, smuts, grus, mat, dryckspill men även pga felaktiga rengöringsmetoder och rengöringsmedel.

Regelbunden rengöring och underhåll av dessa golv krävs för att hålla dem i bra skick året runt och minska behovet av att byta ut dem.

När ett uppdrag antas kommer vi att genomföra en undersökning och ta bilder på golvet för att bestämma dess typ, storlek och nivån på renoveringen eller restaureringen som kan krävas. När vi har sammanställt all information med vår prissättning, så kommer vi att skicka dig en offert tillsammans med våra rekommendationer för dig att överväga. När vi har genomfört jobbet kommer vi att förse dig med ett underhållsprogram som gör det möjligt för oss att ge råd om den bästa periodiska och årliga rengöringen och underhåll för att skydda och hålla golvet snyggt året runt.

Vi erbjuder följande golvvårdsjänster:

Stengolv – rengöring, restaurering, renovering, tätning, polering och underhåll
Trägolv – rengöring, polering, vaxning, oljning, tätning, polering och underhåll
Vinylgolv – rengöring, spraypolering, vaxavlägsning, tätning, polering och underhåll

Vi städar, renoverar och underhåller följande golvtyper:

 • Marmor, kalksten, travertin, terrazzo och granit
 • Sandsten, skiffer och terracotta
 • Trägolv och laminatgolv
 • Vinyl, linoleum, karndean och amtico
 • Keramik och porslin

Kristallrent är specialister på alla typer av golvvård, restaurering, underhåll och eftervård. Vårt renovering och underhållsprogram använder sig endast av lämpliga och miljövänliga metoder.

Rengöring och underhållsprogrammet

Vår golvrengöring och underhållsprogram är utformat för att rengöra och underhålla alla typer av golv, från hus till hotell, klubbar, gym, vårdcentraler, kontor, lägenheter, affärer och industrilokaler.

Våra rutin och återkommande städtjänster omfattar följande rengörings- och underhållsmetoder:

 • Avfettning
 • Maskindjuprengöring
 • Vaxavlägsning
 • Slipning
 • Finslipning
 • Polering
 • Tätning
 • Diamantpolering
 • Högglans och kristallisering

Kristallrent utför daglig och regelbunden rengöring på olika typer av golv som kräver olika underhållsprocesser för att förlänga livslängden och utseendet på golvet.

Marmorgolv – golvpolering och tätning
Om ditt marmorgolv håller på och bleknar pga smuts, repor och exponering för väder och vind, kan det vara dags att återställa den till sin naturliga skönhet. Rengöring av marmorgolv är mycket viktigt för att hålla dina golv fräscha. Efter flera år blir många marmorgolv repiga, fläckiga och visar tecken på slitage. Vi har möjlighet att ge livet tillbaka även till de mest slitna och skadade marmorgolven.

För att göra dina stenytor smidiga och reflekterande, använder vi oss av golvslipmaskiner och polermaskiner.

Den restaureringen består av en trestegsprocess:

  1. Slipning av stenytan med en diamantbelagd slipsvamp.
  2. Finslipa stenytan med en slipsvamp av finkvalitet. Finslipning av stenen ger en mycket slät yta men resulterar i väldigt lite glans.
  3. Polera stenytan med en pulverpolish som producerar den önskade glansen.
Kalksten – golvpolering och tätning

Ett kalkstensgolv är faktiskt ganska poröst och benäget att bli repigt, missfärgat och lättsprucket. Det måste också tillåtas att få andas, i stället för att bli täckt av syntetiska tätningsmedel eller uretan. Vi kan erbjuda rätt lösning för att skydda ditt kalkstensgolv med hjälp av högt genomträngande impregneringsmedel som penetrerar stenytan, men behåller stenens naturliga färger.
Den största orsaken till att polerade stengolv blir tråkiga är pga stor gångtrafik som sliter ner och trycker in damm, sand och grus. Även om reporna är väldigt fina i storlek, så täcker de så småningom större delen av ytan och med tiden dämpas den polerade ytan till den punkt att den förlorar sina reflekterande egenskaper.

För att göra dina stenytor smidiga och reflekterande, använder vi oss av golvslipmaskiner och polermaskiner.

Den restaureringen består av en trestegsprocess:

  1. Slipning av stenytan med en diamantbelagd slipsvamp.
  2. Finslipa stenytan med en slipsvamp av finkvalitet.Finslipning av stenen ger en mycket slät yta men resulterar i väldigt lite glans.
  3. Polera stenytan med en pulverpolish som får fram den önskade glansen.

Obs: – Kalkstensgolv kan läggas med antingen en finslipad eller polerad finish.

Travertin – polering och tätning

Travertin är en kompakt sort av kalksten som innehåller hål i olika storlekar, som bildas som ett resultat av det kontinuerliga vattenflödet genom stenen. Detta skapar ådror på travertin.
För dem som uppskattar travertin i sitt naturliga tillstånd, är det viktigt att förstå behovet av specialiserad underhåll. Hålen som skapades är särskilt utsatta för smuts och partiklar. Om den lämnas obehandlad kan det leda till missfärgning på stenen och därmed avvika från sitt naturliga utseende. Rengöring och återställande av travertin ser till att både den yttre glansen och den inre styrkan av golvet blir återställd och underhållen.

Kristallrent är specialiserade på restaurering av travertin och kan snabbt fylla alla hål med ett spackel som kan slipas och poleras för att få fram ett vackert och lättrengjort golv.

Restaureringen av travertin består av en trestegsprocess:

 1. Slipning av stenytan med en diamantbelagd slipsvamp.
 2. Finslipa stenytan med en slipsvamp av finkvalitet. Finslipning av stenen ger en mycket slät yta men resulterar i väldigt lite glans.
 3. Polera stenytan med en finslipande diamantbelagd slipdyna för att få fram den önskade glansen.
Terrazzo – polering och tätning

Terrazzo är en kombination av marmorbitar och Portland eller epoxibaserade bindemedel. Ytskiktet av ett terrazzogolv har extra marmorbitar som har lagts till under installationsprocessen för att täcka nästan 70% av det exponerade området, vilket ger den dess eleganta finish .

Förutom en periodisk restaurering av slitytan, så kommer terrazon att vara för evigt. Vår terrazzo restaurering process består av en flerstegs mekanisk process med diamantslipdynor och vatten.

Vanligtvis är detta en trestegsprocess som börjar med:

 1. Slipning av stenytan med en diamantbelagd slipsvamp.
 2. Finslipa stenytan med en slipdyna av finkvalitet. Finslipning av stenen ger en mycket slät yta men resulterar i väldigt lite glans.
 3. Polera stenytan med en finslipande diamantbelagd slipdyna för att få fram den önskade glansen.

Om du funderar på om du ska rengöra eller återställa ditt terrazogolv, så tar vi en närmare titt på din terrazzoyta. Har ytan varit smutsig under en lång tid och sliten under många år, är en fullständig restaurering rätt strategi. En rengöring skulle annars bara rengöra det översta lagret, men lämna all smuts och repor som samlats djupt inne i terrazzoporerna och skulle inte ge dig den tillfredsställelse du förväntar dig.

Trägolv – restaurering och underhåll
Slipning kan förvandla ett golv och samtidigt bevara dess naturliga egenskaper genom att ta bort fläckar, repor, märken och allmänt slitage som kommer att fräscha upp och återställa träets naturliga skönhet. Det är också ett bra sätt att öka värdet på din egendom.

Varför välja oss?

Liksom många aspekter av vår verksamhet, bygger vår framgång till stor del från mun till mun. Oavsett om det är golvmontering, golvslipning eller reparation, tar vi stor stolthet i att erbjuda den allra bästa servicen till ett konkurrenskraftigt pris. Det är en svår kombination att slå, och en som många av våra nöjda kunder kan bekräfta. Som följd rekommenderar våra kunder ofta oss till sina kollegor, vänner och familj.

Processen

Slipningen görs i tre steg; förberedelse, slipning, och finslipning.

Förberedelse

Smala luckor och små ojämnheter i golv fylls med hjälp av en lösningsmedelsbaserad harts. Bredare luckor eller hål behandlas genom träinlägg som sedan fylls med lösningsmedelsbaserad harts. Vi kontrollerar också och ordnar lösa brädor och ersätter dem efter behov. Övriga hål och ojämnheter fylls där vi anser det nödvändigt.

Slipning

Vi använder oss av dammfria slipmaskiner och vi börjar med ett grovt slippapper i upp till 7 steg för att avsluta med ett finare sandpapper.

Lackering

Vi använder en rad av slitstarka golvtätningsmedel som kommer i matt, satin och glansig finish, dessa vattenbaserade polyuretanlack är mycket slitstarka och kan användas i både privata hem och kontorsfastigheter. De har snabb torkningstid och minimal lukt.

Lasyr

Att applicera lasyr på ditt slipade golv ger rummet ett helt nytt utseende. Detta är särskilt effektivt om du letar efter en djup träeffekt om dina golvbrädor är i furu. Det finns ett brett utbud av färger att välja mellan för att hjälpa dig att skapa det utseende du önskar. Färger varierar från ljus ek fram till djup mahogny. Om du är osäker på vilken färg som fungerar bäst med ditt golv så behöver du bara fråga och vi kan hjälpa dig att göra rätt val.

Vad arbetet innebär

Slipprocessen börjar med att golvet frigörs från alla möbler (vi kan göra detta mot extra kostnad). Därefter tätar vi rummet för att förhindra att damm sprids i hela huset eller lokalen. Först då börjar vi med slipningen, där ett tunt lager av trä avlägsnas tillsammans med smuts, bucklor och repor för att få fram de fräscha träegenskaperna nedan.

När golvet är klart, tillämpar vi tre lager av vattenbaserad lack, polerar varje lager för att säkerställa att det blir extra glans. Golvet brukar normalt vara torrt nog att gå på efter cirka fyra timmar, men vi rekommenderar att du inte flyttar tillbaka möblerna på åtminstone ett par dagar.

Förberedelse och restauration

Du har kanske precis tagit bort en matta och upptäckt ett gammalt trägolv som har sett sina bättre dagar. Oroa dig inte, många äldre golv kräver en del förberedelser innan sliparbetet kan börja och våra anställda kan fylla håligheterna, reparera eller byta skadade eller saknade brädor, lister och reglar för att få ditt golv redo att slipas.

Färg, effekter, finish och tätningar

När golvet har blivit slipat kommer vi att behandla det för att skydda träet och hålla dess fina utseende under många år framöver. Du kan välja från en mängd olika ytbehandlingar, lackeringar, lasyrer och effekter.

Hur du bevarar dina golv

Behandla dina trägolv precis som du skulle göra med alla investeringar, så kommer de att ge utdelning.

Följ några enkla regler som du utför en gång i veckan så kommer dina golv att hålla livet ut.

Skydda dina trägolv

 • Se till att använda en dörrmatta direkt utanför och innanför rum som leder till utsidan av ditt hus, för att fånga upp smuts innan det kommer på dina golv.
 • Lyft dina möbler när du flyttar dom runt, dra dem inte på golvet.
 • Var noga med att använda möbeltassar för att undvika repor och märken.
 • Undvik att få vatten på dina trägolv och se till att städa upp spill omedelbart med en ren, torr trasa eller pappershandduk.
 • Låt inte dina katter eller hundar att löpa amok över dina trägolv och se till att hålla deras klor i schack för att undvika repor.
 • Stilettklackar ser bra ut men lämnar märken på trägolv, ta gärna av dem när du går runt inuti.
 • Direkt solljus kan blekna och missfärga trägolv över tid.
 • Använd lämpliga persienner eller gardiner där så är möjligt för att förhindra missfärgning.

Rengöring av dina trägolv

 • Dammsug eller sopa dina trägolv gång i veckan eller när de är smutsiga.
 • Dammsugning är i allmänhet bättre än att sopa då det suger upp smutsen rakt upp och undviker att dra raspiga grus- eller sandpartiklar över golvet.
 • Cylinderdammsugare är generellt bättre än de andra men använd den med golvinställningen eller med den mjuka borstanordningen.
 • När du tvättar dina trägolv, använd endast rengöringsmedel som är speciellt anpassat för användning på trägolv.
 • Använd så lite vatten som möjligt, helst med en lätt fuktad trasa eller nästan torr mopp och var särskilt sparsam med vatten på otätade golv.

Gör det själv

OK, du har bestämt att du vill ha ditt golv slipat. Nästa beslut är vem som ska göra jobbet?
Vänligen överväg inte att hyra golvsliputrustning och göra jobbet själv (eller din man / son / granne etc). Utrustningen från hyrbutiker är inte av samma sort som den utrustning som används av proffs. Du kanske tror att du kommer att spara pengar, men det är en falsk tro eftersom du behöver hyra 3 eller 4 maskiner för kanter, hörn osv och det kommer att ta 2-3 gånger så lång tid att uppnå ett hälften så bra resultat .
Glöm inte att det ofta inte ingår slipband och slipskivor i den angivna hyran, vilket du kommer att använda massor av på grund av maskinernas bristande effektstyrka. Om du gör det själv, så kommer du i de flesta fall bara att spara 500 kr – 800 kr och kommer att ha tillbringat några obehagliga, dammiga dagar för att nå resultat som kommer du att vara missnöjd med.
Vi inkluderar däremot alltid kostnaden för lasyr eller lack i vår offert. Hos andra måste du köpa detta utan någon rabatt. Räkna med att betala ca 600 kr för en 5 liters behållare.
Vi har tappat räkningen på hur många gånger vi har kallats in föra att ”slutföra” ett golv där någon har hyrt utrustningen och gett upp halvvägs igenom eller har varit missnöjda med de hack eller fula märken som utrustningen har lämnat. Detta är ett resultat av sämre utrustning och det slipper du när du väljer oss.

Vi hjälper dig välja ytbehandling till ditt trägolv

Vi på Bona har mycket kunskap om olika ytbehandlingar för trägolv, det är trots allt det som är kärnan i vår verksamhet. Att hjälpa dig få vackra, hållbara träglv för lång tid framöver. Men hur skiljer sig t ex olja, lack och hårdvaxolja åt när det kommer till slitstyrka, utseende och underhållskrav? Vad har de för fördelar och nackdelar? I texten nedan får du svar på alla dina frågor.

Lack

Vad gör behandlingen för trägolvet?

Golvlack lägger sig ovanpå träet och skapar på så sätt en skyddande yta.

Vilka trägolv kan behandlas med lack?

Nästan alla typer av trägolv kan behandlas med lack. För körsbär eller kemiskt behandlat trä, t ex stabiliserad brunbok, är hårdvaxolja ett bättre alternativ.

Skydd/slitstyrka

Lack är det mest slitstarka alternativet när det gäller att ytbehandla trägolv. Eftersom lacken skapar en skyddande film på träet är det lacken som slits och nöts, inte själva träet. Lacker finns i en mängd olika varianter anpassade efter hur mycket slitage ett golv utsätts för, ett sovrum behöver inte en lika slitstark lack som t ex en flygplats.

Utseende/känsla

Ett lackat golv kan fås i olika utföranden beroende på vad för känsla som eftersträvas. Till skillnad mot olja och hårdvaxolja kan dagens lacker ge intrycket av att träet är helt obehandlat men de kan också ge en mörkare infärgning om så önskas. Du kan även välja olika glansgrad, alltifrån extramatt till blankt. De flesta lacker gulnar inte i sig själv, men de kan inte hindra träet från att gulna. Välj en lack med icke-gulnande egenskaper så bevaras det nyslipade intrycket längre. Ska du lackera ditt trägolv kan du även välja att först måla det, vilket öppnar upp för oändligt mycket kreativitet!
Vanligtvis kombineras en grundlack med en topplack (men inte alla topplacker kräver att en grundlack används). Det är grundlacken som färgar in trägolvet medan topplacken kan ge ytan olika glansighet, allt från extra matt till blank.

Underhåll

Ett lackerat golv är i princip underhållsfritt och kräver endast rengöring med fuktad mopp vid behov. Tillsätt ett lätt alkaliskt rengöringsmedel till skurvattnet. Skulle golvet bli mycket repat så kan en underhållslack eller polish användas. Så länge slitaget inte nått ner till trären yta kan golvet slipas lätt och ett nytt lager skyddande lack appliceras. I många fall finns det även möjlighet att överlackera ytan, utan att den behöver slipas ner till rent trä. Då slipas ytan lätt och ett nytt lager lack appliceras.

Fördelar

 • Fungerar som ett extra slitskikt – slitaget sker på lacken inte på träet
 • Få underhållsinsatser
 • Lackerade golv är lättstädade
 • Ingen efterbehandling behövs när sista lagret lack är lagt
 • Finns möjlighet att vara väldigt kreativ om golvet målas innan det lackeras

Nackdelar

 • Tryckskador och repor kan inte repareras på samma sätt som de kan hos ett oljat eller hårdvaxoljat golv.
 • För att reparera en större skada i ett lackerat golv måste det oftast slipas ner till trärent och lackas om. I undantagsfall, till exempel om ett trägolv får en skada när det är relativt nybehandlat kan skadan punkrepareras utan att en färgskillnad upp står mot resten av golvet.
 • Fukt som tränger ner under lacken hittar inte ut igen och kan skapa fula märken i golvet

Hur behandlas golvet med lack?

Lack kan appliceras med roller, spackel eller pensel. Det är olika från lack till lack vilket verktyg som rekommenderas. GBR (Golvbranschen,  branschorganisationen för golvläggare) rekommenderar att minst tre lager lack appliceras för att uppnå en slitstark och slät yta. T ex kan ett lager grundlack och två lager topplack appliceras. Innan applicering ska golvet vara slipat till trärent.

Miljö/säkerhet

Dagens vattenburna lacker innehåller generellt sett en låg mängd lösningsmedel, oftast mellan 4-10%. Gällande emissioner så släpper lacker betydligt mindre än oljor och hårdvaxoljor. Vissa lacker klarar de allra tuffaste emissionsgränserna som finns till exempel EC1

Hårdvaxolja

Vad gör behandlingen för trägolvet?

Hårdvaxolja impregnerar träet samtidigt som den skapar en skyddande yta. Ett mellanting mellan olja och lack kan en säga.

Vilka trägolv kan behandlas med hårdvaxolja?

Nästan alla typer av trägolv kan behandlas med hårdvaxolja. Försiktighet skall iakttas vid behandling av tropiska träslag på vilka hårdvaxoljan kan ha svårt att härda.

Skydd/slitstyrka

Hårdvaxolja har hög slitstyrka och skapar ett bra skydd mot vatten och spill. Jämfört med olja tål den vätska mycket bättre, men jämfört med lack tål hårdvaxoljan lösningsmedel och starka rengöringsmedel sämre. Passar väldigt bra i kök och hall där slitaget är större än i t ex vardagsrum.

Utseende/känsla

Hårdvaxoljade trägolv påminner till utseendet om oljade trägolv. Hårdvaxolja finns i olika glansgrader. Med en matt hårdvaxolja ser golvet nästan obehandlat ut medan en sidenmatt yta gör golvet lite glansigare. Hårdvaxolja kan kombineras med pigmenterad olja för att ge träet en annan nyans.

Underhåll

Ett hårdvaxoljat golv ska underhållas med jämna mellanrum. Hur ofta beror på slitage, men i hemmiljö ca vart tredje år.

Fördelar

 • Framhäver träets naturliga struktur samtidigt som den tränger in i porerna och ger en tålig yta.
 • Det går att fräscha upp ytan med underhållsvax, eller så kan ett nytt lager hårdvaxolja appliceras utan att hela golvet behöver slipas om.
 • Om golvet skadas kan det slipas om och behandlas igen på det skadade området utan att det blir påtagliga skillnader i färg.

Nackdelar

 • Hårdvaxolja innehåller generellt sett större mängd lösningsmedel än golvoljor och lack. Tänk därför på att vädra ut ordentligt efter behandling. Hårdvaxolja kräver mindre underhåll än olja men mer än lack.
 • Gulnar, dock ej påtagligt tack vare den mörka infärgningen. Viss gulning förekommer i kombination med vita oljor/betser.

Hur behandlas golvet med hårdvaxolja?

Hårdvaxolja appliceras i två mycket tunna lager med roller eller pensel avsedd för ändamålet.

Miljö/säkerhet

Hårdvaxolja innehåller varierande mängd lösningsmedel allt mellan 10-60%, vanligtvis en typ utav nafta som kan ha en kraftig doft. Hårdvaxolja innehåller alkydolja och naturliga hartser som i reaktion men syre under härdning bildar aldehyder som kan vara irriterande för ögon och luftvägar. Regelbunden exponering kan vara allergiframkallande. Vanligtvis kan man känna en doft utav aldehyder de första två veckorna.

Olja

Vad gör behandlingen för trägolvet?

Olja tränger ner i träet och täpper till porerna och bildar på så vis ett skydd mot slitage, kemikalier och fukt samtidigt som det låter golvet andas.

Vilka trägolv kan behandlas med olja?

De allra flesta typer av obehandlade trägolv kan oljas, det gäller bara att hitta rätt olja till rätt golv. Oljade ytor tar till sig mer smuts än lackerade ytor därför kan det vara lämpligt att välja ek eller mörkare träslag för inoljning.

Skydd/slitstyrka

Olja tillför visst skydd till golvet, men tränger ner i träet och bildar inget skyddande lager såsom lack gör. Olja ger ett bättre skydd än såpa, men inte ett lika bra skydd som lack. Om ytan poleras efter inoljning blir den tåligare.

Utseende/känsla

Med olja får du ett varmt och levande trägolv. Olja framhäver träets färg och ådringen i träet. Det finns pigmenterade oljor så du kan ändra nyans på golvet och skapa en helt annan känsla i rummet.

Underhåll

Ett oljebehandlat golv måste underhållas med jämna mellanrum, särskilt i början för att snabbt uppnå en mättad och smutsavvisande yta. Hur ofta beror på slitagenivån men en fingervisning för nyoljade golv i hemmiljö är en gång per år och en gång vart tredje år för äldre oljade golv.

Fördelar

 • Mindre tryckskador och repor kan repareras om du tillför lite vatten.
 • Det går att fräscha upp ytan med polermaskin och ny olja, utan att hela golvet behöver slipas om.

Nackdelar

 • Underhållskrävande
 • Oljade golv kan ibland vara svårstädade
 • De bör städas ofta – då håller de sig fina längre

Hur behandlas golvet med olja?

Olja kan appliceras med gummiraka, stålspackel eller polermaskin. Golvet behandlas vanligtvis en eller två gånger för att träet ska bli mättat.

Miljö/säkerhet

Olja innehåller varierande mängd lösningsmedel allt mellan 10-60%, vanligtvis en typ utav nafta som kan ha en kraftig doft. Dagens oljor ligger ofta i den lägre delen av spannet och innehåller betydligt mindre lösningsmedel än de gjorde förut. Olja innehåller alkydolja och naturliga hartser som i reaktion men syre under härdning bildar aldehyder som kan vara irriterande för ögon och luftvägar. Regelbunden exponering kan vara allergiframkallande. Vanligtvis kan man känna en doft utav aldehyder de första två veckorna efter golvet behandlats.

Såpa

Vad gör behandlingen för trägolvet?

Såpa tillför ingen skyddande yta på ett obehandlat trägolv utan en tålig yta byggs upp över tid, allt eftersom golvet såpaskuras och slits. Ju längre tid golvet behandlas desto hårdare och tåligare blir golvet. Det kallas för såpaskurade golv, eller kort och gott skurgolv.

Vilka trägolv kan behandlas med såpa?

Såpskurning funkar endast på furu- och grangolv. Ädelträ såsom ek och bok kan missfärgas av såpa eller så blir det svåra fläckar efter spill.

Skydd/slitstyrka

I början är ett såpat golv i princip oskyddat, vilket innebär att det är känsligt. Allt eftersom golvet såpaskuras byggs en skyddande yta upp under åren och till slut blir ytan motståndskraftig. Så det gäller att ha tålamod om golvet ska skuras med såpa.

Utseende/känsla

Träet blir varmt och levande, ett såpat golv blir vackrare med åren om det sköts på rätt sätt. Såpa kan kombineras med lut för att skapa ett ljusare golv.

Underhåll

Ett såpat golv ska underhållas när smutsen fastnar i golvet och det börjar bli svårt att få rent, det är ett tecken på att såpan försvunnit från golvet. I ett hem bör golvet såpas ca en gång per år, beroende på slitage. Ju oftare du våttorkar golvet desto snabbare behöver det såpas igen. Tillsätt lite golvsåpa i skurvattnet för att hela tiden tillföra lite såpa. Ett såpat golv är känsligare de första åren.

Fördelar

 • Mindre tryckskador och repor kan repareras om du tillför lite vatten.
 • Sköter du det såpade golvet ordentligt har du efter några år byggt upp en skyddande yta och skapat ett lättstädat vackert trägolv.

Nackdelar

 • Ett såpaskurat golv är i början väldigt känsligt för fett och fukt.
 • Underhållskrävande de första åren då golven regelbundet måste skuras med ny såpa för att bygga upp ytan.
 • I början är golvet väldigt tungt att städa och slitaget sker direkt på träet

Hur behandlas golvet med såpa?

Du skurar helt enkelt trägolvet med en grov borste, golvsåpa och vatten.

Miljö/säkerhet

Golvsåpa består utav förtvålad vegetabilisk olja och har liten miljöpåverkan.

Lut

Vad gör behandlingen för trägolvet?

Trä gulnar när det åldras men med lut motverkas gulningsprocessen och golvet bibehåller en ljus, vitgrå yta väsentligen längre. Idag finns två olika typer utav lut på marknaden, den traditionella luten som är starkt alkalisk och en nyare variant med lägre ph, som egentligen inte är en lut men som kan användas också på lövträd som ek och bok för att få samma effekt.

Vilka trägolv kan behandlas med lut?

Traditionell lut är avsedd för furu- och grangolv. Lövträlut kan användas på till exempel ek, bok och ask.

Skydd/slitstyrka

Lut tillför inte något skydd till golvet och måste därför kombineras med en skyddande ytbehandling som såpa, olja eller hårdvaxolja.

Utseende/känsla

Som sagt så motverkar lut golvets gulningsprocess och det behåller en ljus vitgrå karaktär. Med lut kan du skapa det klassiska skurgolvet, kombinera då lut och såpa.

Underhåll

Hur mycket det lutade golvet behöver underhållas beror på vilken ytbehandling du väljer att kombinera den med. Läs mer under respektive ytbehandling.

Hur behandlas golvet med lut

Lut appliceras med lutborste och när luten torkat poleras ytan med polermaskin.

Miljö/säkerhet

Traditionell lut som är frätande skall hanteras varsamt. Använd skyddshandskar. Efter luten torkat bildas en hård kaka som måste slipas bort. Det är då viktigt att använda munskydd så att dammet inte andas in.

Den dagliga städningen av trägolvet – oavsett ytbehandling

Oavsett vad du väljer att ytbehandla ditt trägolv med är det viktigt att ta hand om det på rätt sätt. Ett trägolv ska städas med så lite vatten som möjligt eftersom överdriven användning av vatten kan skada golvet. Vilken sorts rengöringsprodukt som används är också viktigt. Ett lackerat golv ska t ex inte städas med såpa/allrengöring och vatten eftersom det lämnar en klibbig hinna som i sig är smutstilldragande. Använd därför produkter avsedda för trägolv som sprayas ut i lagom dos. Då kommer golvet hålla sig vackert längre.

Ett gott råd som gäller alla trägolv oavsett ytbehandling, är att omedelbart ta bort fläckar innan de hunnit torka in. Det underlättar inte bara städningen, utan hindrar i många fall spillet att bli en elak fläck som biter sig fast i träet.

Vill du veta mer?

 

KONTAKTA OSS FÖR KOSTNADSFRI RÅDGIVNING

Ibo Baker: 0704-559951

Offert inom 60 minuter