Kundsupport tillgänglig Mån–Fre: 08:00–18:00. | Lör-Sön: 11:00 -17:00

Kontakta oss på 010-161 51 15 | info@drott24.se

Golvvård

Vi vet att sten, trä och vinylgolv är en stor investering och med tiden kan dessa golv lätt förlora sin lyster. Istället så ser de tråkiga och slitna ut pga gångtrafik, smuts, grus, mat, dryckesspill men även pga felaktiga rengöringsmetoder och rengöringsmedel.

Regelbunden rengöring och underhåll av dessa golv krävs för att hålla dem i bra skick året runt och minska behovet av att byta ut dem.

Erbjudande
50% rabatt på
första fakturan

* Gäller till och med 30/6-2024

Hur går det till?

Kontakta oss

Klicka på kontakta oss eller fyll i formuläret längre ner på sidan. En av våra säljare kontaktar sedan dig och gör en kundanalys.

Platsbesök

Här kommer vi ut till dig som kund för att förstå och identifiera era behov. Därefter presterar säljaren en offert till dig som ansvarig.

Genomförande

När ni accepterat vår offert är det dags att kicka igång. Vår personal kommer till era lokaler enligt överenskommelse och levererar en professionell samt auktoriserad tjänst.

Vad erbjuder drott24 inom golvvård?

Vår golvrengöring och underhållsprogram är utformat för att rengöra och underhålla alla typer av golv, från hus till hotell, klubbar, gym, vårdcentraler, kontor, lägenheter, affärer och industrilokaler.

Våra rutin och återkommande städtjänster omfattar följande rengörings- och underhållsmetoder:

Om ditt marmorgolv håller på och bleknar pga smuts, repor och exponering för väder och vind, kan det vara dags att återställa den till sin naturliga skönhet. Rengöring av marmorgolv är mycket viktigt för att hålla dina golv fräscha. Efter flera år blir många marmorgolv repiga, fläckiga och visar tecken på slitage. Vi har möjlighet att ge livet tillbaka även till de mest slitna och skadade marmorgolven.

För att göra dina stenytor smidiga och reflekterande, använder vi oss av golvslipmaskiner och polermaskiner.

Den restaureringen består av en trestegsprocess:

  1. Slipning av stenytan med en diamantbelagd slipsvamp.
  2. Finslipa stenytan med en slipsvamp av finkvalitet. Finslipning av stenen ger en mycket slät yta men resulterar i väldigt lite glans.
  3. Polera stenytan med en pulverpolish som producerar den önskade glansen.

Ett kalkstensgolv är faktiskt ganska poröst och benäget att bli repigt, missfärgat och lättsprucket. Det måste också tillåtas att få andas, i stället för att bli täckt av syntetiska tätningsmedel eller uretan. Vi kan erbjuda rätt lösning för att skydda ditt kalkstensgolv med hjälp av högt genomträngande impregneringsmedel som penetrerar stenytan, men behåller stenens naturliga färger.
Den största orsaken till att polerade stengolv blir tråkiga är pga stor gångtrafik som sliter ner och trycker in damm, sand och grus. Även om reporna är väldigt fina i storlek, så täcker de så småningom större delen av ytan och med tiden dämpas den polerade ytan till den punkt att den förlorar sina reflekterande egenskaper.

För att göra dina stenytor smidiga och reflekterande, använder vi oss av golvslipmaskiner och polermaskiner.

Den restaureringen består av en trestegsprocess:

  1. Slipning av stenytan med en diamantbelagd slipsvamp.
  2. Finslipa stenytan med en slipsvamp av finkvalitet.Finslipning av stenen ger en mycket slät yta men resulterar i väldigt lite glans.
  3. Polera stenytan med en pulverpolish som får fram den önskade glansen.

Obs: – Kalkstensgolv kan läggas med antingen en finslipad eller polerad finish.

Travertin är en kompakt sort av kalksten som innehåller hål i olika storlekar, som bildas som ett resultat av det kontinuerliga vattenflödet genom stenen. Detta skapar ådror på travertin.
För dem som uppskattar travertin i sitt naturliga tillstånd, är det viktigt att förstå behovet av specialiserad underhåll. Hålen som skapades är särskilt utsatta för smuts och partiklar. Om den lämnas obehandlad kan det leda till missfärgning på stenen och därmed avvika från sitt naturliga utseende. Rengöring och återställande av travertin ser till att både den yttre glansen och den inre styrkan av golvet blir återställd och underhållen.

Kristallrent är specialiserade på restaurering av travertin och kan snabbt fylla alla hål med ett spackel som kan slipas och poleras för att få fram ett vackert och lättrengjort golv.

Restaureringen av travertin består av en trestegsprocess:

 1. Slipning av stenytan med en diamantbelagd slipsvamp.
 2. Finslipa stenytan med en slipsvamp av finkvalitet. Finslipning av stenen ger en mycket slät yta men resulterar i väldigt lite glans.
 3. Polera stenytan med en finslipande diamantbelagd slipdyna för att få fram den önskade glansen.

Terrazzo är en kombination av marmorbitar och Portland eller epoxibaserade bindemedel. Ytskiktet av ett terrazzogolv har extra marmorbitar som har lagts till under installationsprocessen för att täcka nästan 70% av det exponerade området, vilket ger den dess eleganta finish .

Förutom en periodisk restaurering av slitytan, så kommer terrazon att vara för evigt. Vår terrazzo restaurering process består av en flerstegs mekanisk process med diamantslipdynor och vatten.

Vanligtvis är detta en trestegsprocess som börjar med:

 1. Slipning av stenytan med en diamantbelagd slipsvamp.
 2. Finslipa stenytan med en slipdyna av finkvalitet. Finslipning av stenen ger en mycket slät yta men resulterar i väldigt lite glans.
 3. Polera stenytan med en finslipande diamantbelagd slipdyna för att få fram den önskade glansen.

Om du funderar på om du ska rengöra eller återställa ditt terrazogolv, så tar vi en närmare titt på din terrazzoyta. Har ytan varit smutsig under en lång tid och sliten under många år, är en fullständig restaurering rätt strategi. En rengöring skulle annars bara rengöra det översta lagret, men lämna all smuts och repor som samlats djupt inne i terrazzoporerna och skulle inte ge dig den tillfredsställelse du förväntar dig.

Slipning kan förvandla ett golv och samtidigt bevara dess naturliga egenskaper genom att ta bort fläckar, repor, märken och allmänt slitage som kommer att fräscha upp och återställa träets naturliga skönhet. Det är också ett bra sätt att öka värdet på din egendom.

Så fungerar vår Golvvård

Vi på Drott24 vet att sten, trä och vinylgolv är en stor investering och med tiden kan dessa golv lätt förlora sin lyster. Istället så ser de tråkiga och slitna ut pga gångtrafik, smuts, grus, mat, dryckspill men även pga felaktiga rengöringsmetoder och rengöringsmedel.

Regelbunden rengöring och underhåll av dessa golv krävs för att hålla dem i bra skick året runt och minska behovet av att byta ut dem.

När ett uppdrag antas kommer vi att först genomföra en undersökning och ta bilder på golvet för att bestämma dess typ, storlek och nivån på renoveringen eller restaureringen som kan krävas. När vi har sammanställt all information kommer vi tillbaka till dig med vår offert. Kontakta oss redan idag för en kostnadsfri offert.

Varför anlita drott24?

Kollektivavtal

Alla vår personal är anslutna till Kommunals kollektivavtal.

Nöjd kund-garanti

Arbetet är inte klart förrän du är nöjd. Därför erbjuder vi dig kund-garanti.

Erfaren personal

Vår personal har lång erfarenhet och är utbildade inom yrket.

Säkerhetskontroll

All vår personal bakgrundskollas, har arbetstillstånd och Service-ID:n från Almega.

Försäkringar

Vi har både ansvars- och personalförsäkringar genom If och Fora.

ISO-Certifierade

Vi är certifierade enligt ISO 9001 (kvalitet) och ISO 14001 (miljö).

Trygg golvvård med drott24

DE BÄSTA VILLKOREN

Våra anställda har lång erfarenhet och bra villkor. Vilket ger dig som kund det bästa resultatet.

PERSONLIGT STARTMÖTE

Vid vårt personliga möte går vi igenom uppdraget tillsammans och vad samt när vi skall genomföra det.

RÄTT STÄDMEDEL

Vi ser till att alltid använda rätt städmedel för att få ert golv rent och som nytt igen.

ARBETET KAN PÅBÖRJAS!

Så fort vi valt en dag och tid kommer vi finnas på plats och påbörja arbetet med ert golv tills det är som nytt.

Vanliga frågor

Slipprocessen börjar med att golvet frigörs från alla möbler (vi kan göra detta mot extra kostnad). Därefter tätar vi rummet för att förhindra att damm sprids i hela huset eller lokalen. Först då börjar vi med slipningen, där ett tunt lager av trä avlägsnas tillsammans med smuts, bucklor och repor för att få fram de fräscha träegenskaperna nedan.

När golvet är klart, tillämpar vi tre lager av vattenbaserad lack, polerar varje lager för att säkerställa att det blir extra glans. Golvet brukar normalt vara torrt nog att gå på efter cirka fyra timmar, men vi rekommenderar att du inte flyttar tillbaka möblerna på åtminstone ett par dagar.

Under startmötet ses vi hos dig eller digitalt via video för att gå igenom vad du behöver hjälp med. Vi sammanställer dina behov och önskemål i din kundprofil.

När golvet har blivit slipat kommer vi att behandla det för att skydda träet och hålla dess fina utseende under många år framöver. Du kan välja från en mängd olika ytbehandlingar, lackeringar, lasyrer och effekter.

Vi har mycket kunskap om olika ytbehandlingar för trägolv, det är trots allt det som är kärnan i vår verksamhet. Att hjälpa dig få vackra, hållbara träglv för lång tid framöver. Men hur skiljer sig t ex olja, lack och hårdvaxolja åt när det kommer till slitstyrka, utseende och underhållskrav? Vad har de för fördelar och nackdelar? I texten nedan får du svar på alla dina frågor.

Normalt behöver vi 1-2 veckor efter du bestämt dig för att bli kund för att starta igång arbetet.

Behandla dina trägolv precis som du skulle göra med alla investeringar, så kommer de att ge utdelning. Följ några enkla regler som du utför en gång i veckan så kommer dina golv att hålla livet ut.

 • Se till att använda en dörrmatta direkt utanför och innanför rum som leder till utsidan av ditt hus, för att fånga upp smuts innan det kommer på dina golv.
 • Lyft dina möbler när du flyttar dom runt, dra dem inte på golvet.
 • Var noga med att använda möbeltassar för att undvika repor och märken.
 • Undvik att få vatten på dina trägolv och se till att städa upp spill omedelbart med en ren, torr trasa eller pappershandduk.
 • Låt inte dina katter eller hundar att löpa amok över dina trägolv och se till att hålla deras klor i schack för att undvika repor.–
 • Stilettklackar ser bra ut men lämnar märken på trägolv, ta gärna av dem när du går runt inuti.
 • Direkt solljus kan blekna och missfärga trägolv över tid.
 • Använd lämpliga persienner eller gardiner där så är möjligt för att förhindra missfärgning.
 • Dammsug eller sopa dina trägolv gång i veckan eller när de är smutsiga.
 • Dammsugning är i allmänhet bättre än att sopa då det suger upp smutsen rakt upp och undviker att dra raspiga grus- eller sandpartiklar över golvet.
 • Cylinderdammsugare är generellt bättre än de andra men använd den med golvinställningen eller med den mjuka borstanordningen.
 • När du tvättar dina trägolv, använd endast rengöringsmedel som är speciellt anpassat för användning på trägolv.
 • Använd så lite vatten som möjligt, helst med en lätt fuktad trasa eller nästan torr mopp och var särskilt sparsam med vatten på otätade golv.

OK, du har bestämt att du vill ha ditt golv slipat. Nästa beslut är vem som ska göra jobbet?
Vänligen överväg inte att hyra golvsliputrustning och göra jobbet själv. Utrustningen från hyrbutiker är inte av samma sort som den utrustning som används av proffs. Du kanske tror att du kommer att spara pengar, men det är en falsk tro eftersom du behöver hyra 3 eller 4 maskiner för kanter, hörn osv och det kommer att ta 2-3 gånger så lång tid att uppnå ett hälften så bra resultat .
Glöm inte att det ofta inte ingår slipband och slipskivor i den angivna hyran, vilket du kommer att använda massor av på grund av maskinernas bristande effektstyrka. Om du gör det själv, så kommer du i de flesta fall bara att spara 500 kr – 800 kr och kommer att ha tillbringat några obehagliga, dammiga dagar för att nå resultat som kommer du att vara missnöjd med.
Vi inkluderar däremot alltid kostnaden för lasyr eller lack i vår offert. Hos andra måste du köpa detta utan någon rabatt. Räkna med att betala ca 600 kr för en 5 liters behållare.
&nbsp
Vi har tappat räkningen på hur många gånger vi har kallats in föra att ”slutföra” ett golv där någon har hyrt utrustningen och gett upp halvvägs igenom eller har varit missnöjda med de hack eller fula märken som utrustningen har lämnat. Detta är ett resultat av sämre utrustning och det slipper du när du väljer oss.

Golvlack lägger sig ovanpå träet och skapar på så sätt en skyddande yta.

Lack är det mest slitstarka alternativet när det gäller att ytbehandla trägolv. Eftersom lacken skapar en skyddande film på träet är det lacken som slits och nöts, inte själva träet. Lacker finns i en mängd olika varianter anpassade efter hur mycket slitage ett golv utsätts för, ett sovrum behöver inte en lika slitstark lack som t ex en flygplats.

Nästan alla typer av trägolv kan behandlas med lack. För körsbär eller kemiskt behandlat trä, t ex stabiliserad brunbok, är hårdvaxolja ett bättre alternativ.

Ett lackat golv kan fås i olika utföranden beroende på vad för känsla som eftersträvas. Till skillnad mot olja och hårdvaxolja kan dagens lacker ge intrycket av att träet är helt obehandlat men de kan också ge en mörkare infärgning om så önskas. Du kan även välja olika glansgrad, alltifrån extramatt till blankt. De flesta lacker gulnar inte i sig själv, men de kan inte hindra träet från att gulna. Välj en lack med icke-gulnande egenskaper så bevaras det nyslipade intrycket längre. Ska du lackera ditt trägolv kan du även välja att först måla det, vilket öppnar upp för oändligt mycket kreativitet!
Vanligtvis kombineras en grundlack med en topplack (men inte alla topplacker kräver att en grundlack används). Det är grundlacken som färgar in trägolvet medan topplacken kan ge ytan olika glansighet, allt från extra matt till blank.

Ett lackerat golv är i princip underhållsfritt och kräver endast rengöring med fuktad mopp vid behov. Tillsätt ett lätt alkaliskt rengöringsmedel till skurvattnet. Skulle golvet bli mycket repat så kan en underhållslack eller polish användas. Så länge slitaget inte nått ner till trären yta kan golvet slipas lätt och ett nytt lager skyddande lack appliceras. I många fall finns det även möjlighet att överlackera ytan, utan att den behöver slipas ner till rent trä. Då slipas ytan lätt och ett nytt lager lack appliceras.

Fördelar:

 • Fungerar som ett extra slitskikt – slitaget sker på lacken inte på träet
 • Få underhållsinsatser
 • Lackerade golv är lättstädade
 • Ingen efterbehandling behövs när sista lagret lack är lagt
 • Finns möjlighet att vara väldigt kreativ om golvet målas innan det lackeras

Nackdelar:

 • Tryckskador och repor kan inte repareras på samma sätt som de kan hos ett oljat eller hårdvaxoljat golv.
  För att reparera en större skada i ett lackerat golv måste det oftast slipas ner till trärent och lackas om. I undantagsfall, till exempel om ett trägolv får en skada när det är relativt nybehandlat kan skadan punkrepareras utan att en färgskillnad upp står mot resten av golvet.
 • Fukt som tränger ner under lacken hittar inte ut igen och kan skapa fula märken i golvet

Hårdvaxolja impregnerar träet samtidigt som den skapar en skyddande yta. Ett mellanting mellan olja och lack kan en säga.

Nästan alla typer av trägolv kan behandlas med hårdvaxolja. Försiktighet skall iakttas vid behandling av tropiska träslag på vilka hårdvaxoljan kan ha svårt att härda.

Hårdvaxolja har hög slitstyrka och skapar ett bra skydd mot vatten och spill. Jämfört med olja tål den vätska mycket bättre, men jämfört med lack tål hårdvaxoljan lösningsmedel och starka rengöringsmedel sämre. Passar väldigt bra i kök och hall där slitaget är större än i t ex vardagsrum.

Hårdvaxoljade trägolv påminner till utseendet om oljade trägolv. Hårdvaxolja finns i olika glansgrader. Med en matt hårdvaxolja ser golvet nästan obehandlat ut medan en sidenmatt yta gör golvet lite glansigare. Hårdvaxolja kan kombineras med pigmenterad olja för att ge träet en annan nyans.

Ett hårdvaxoljat golv ska underhållas med jämna mellanrum. Hur ofta beror på slitage, men i hemmiljö ca vart tredje år.

Hårdvaxolja innehåller varierande mängd lösningsmedel allt mellan 10-60%, vanligtvis en typ utav nafta som kan ha en kraftig doft. Hårdvaxolja innehåller alkydolja och naturliga hartser som i reaktion men syre under härdning bildar aldehyder som kan vara irriterande för ögon och luftvägar. Regelbunden exponering kan vara allergiframkallande. Vanligtvis kan man känna en doft utav aldehyder de första två veckorna.

Olja tränger ner i träet och täpper till porerna och bildar på så vis ett skydd mot slitage, kemikalier och fukt samtidigt som det låter golvet andas.

De allra flesta typer av obehandlade trägolv kan oljas, det gäller bara att hitta rätt olja till rätt golv. Oljade ytor tar till sig mer smuts än lackerade ytor därför kan det vara lämpligt att välja ek eller mörkare träslag för inoljning.

Olja tillför visst skydd till golvet, men tränger ner i träet och bildar inget skyddande lager såsom lack gör. Olja ger ett bättre skydd än såpa, men inte ett lika bra skydd som lack. Om ytan poleras efter inoljning blir den tåligare.

Med olja får du ett varmt och levande trägolv. Olja framhäver träets färg och ådringen i träet. Det finns pigmenterade oljor så du kan ändra nyans på golvet och skapa en helt annan känsla i rummet.

Ett oljebehandlat golv måste underhållas med jämna mellanrum, särskilt i början för att snabbt uppnå en mättad och smutsavvisande yta. Hur ofta beror på slitagenivån men en fingervisning för nyoljade golv i hemmiljö är en gång per år och en gång vart tredje år för äldre oljade golv.

Olja innehåller varierande mängd lösningsmedel allt mellan 10-60%, vanligtvis en typ utav nafta som kan ha en kraftig doft. Dagens oljor ligger ofta i den lägre delen av spannet och innehåller betydligt mindre lösningsmedel än de gjorde förut. Olja innehåller alkydolja och naturliga hartser som i reaktion men syre under härdning bildar aldehyder som kan vara irriterande för ögon och luftvägar. Regelbunden exponering kan vara allergiframkallande. Vanligtvis kan man känna en doft utav aldehyder de första två veckorna efter golvet behandlats.

Såpa tillför ingen skyddande yta på ett obehandlat trägolv utan en tålig yta byggs upp över tid, allt eftersom golvet såpaskuras och slits. Ju längre tid golvet behandlas desto hårdare och tåligare blir golvet. Det kallas för såpaskurade golv, eller kort och gott skurgolv.

Såpskurning funkar endast på furu- och grangolv. Ädelträ såsom ek och bok kan missfärgas av såpa eller så blir det svåra fläckar efter spill.

I början är ett såpat golv i princip oskyddat, vilket innebär att det är känsligt. Allt eftersom golvet såpaskuras byggs en skyddande yta upp under åren och till slut blir ytan motståndskraftig. Så det gäller att ha tålamod om golvet ska skuras med såpa.

Träet blir varmt och levande, ett såpat golv blir vackrare med åren om det sköts på rätt sätt. Såpa kan kombineras med lut för att skapa ett ljusare golv.

Ett såpat golv ska underhållas när smutsen fastnar i golvet och det börjar bli svårt att få rent, det är ett tecken på att såpan försvunnit från golvet. I ett hem bör golvet såpas ca en gång per år, beroende på slitage. Ju oftare du våttorkar golvet desto snabbare behöver det såpas igen. Tillsätt lite golvsåpa i skurvattnet för att hela tiden tillföra lite såpa. Ett såpat golv är känsligare de första åren. Golvsåpa består utav förtvålad vegetabilisk olja och har liten miljöpåverkan.

Trä gulnar när det åldras men med lut motverkas gulningsprocessen och golvet bibehåller en ljus, vitgrå yta väsentligen längre. Idag finns två olika typer utav lut på marknaden, den traditionella luten som är starkt alkalisk och en nyare variant med lägre ph, som egentligen inte är en lut men som kan användas också på lövträd som ek och bok för att få samma effekt.

Traditionell lut är avsedd för furu- och grangolv. Lövträlut kan användas på till exempel ek, bok och ask.

Lut tillför inte något skydd till golvet och måste därför kombineras med en skyddande ytbehandling som såpa, olja eller hårdvaxolja.

Hur mycket det lutade golvet behöver underhållas beror på vilken ytbehandling du väljer att kombinera den med. Läs mer under respektive ytbehandling.

Dags att komma igång?

Fyll i formuläret för en kostnadsfri offert eller för att veta mer om våra tjänster